- De Russische roebel is deze week op het laagste punt in 18 maanden beland ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
- Aanleiding is de behoefte van beleggers aan zekerheid vanwege het conflict in het Midden-Oosten, waardoor ze de Amerikaanse dollar opzoeken.
- De roebel is al het hele jaar aan het dalen en heeft sinds januari ongeveer 35 van zijn waarde verloren.
- Lees ook: Steeds meer Russen bezuinigen op basale boodschappen zoals voedsel en tandpasta vanwege de stijgende prijzen.
De Russische roebel heeft deze week het laagste niveau in meer dan 18 maanden bereikt, vergeleken met de Amerikaanse dollar. Aanleiding is het opgelaaide conflict in het Midden-Oosten, dat ervoor zorgt dat beleggers kiezen voor zekerheid.
De Russische roebel noteerde maandag op een piekniveau van 102 roebel per dollar en bleef dinsdag rond de 100 roebel per dollar hangen. Het is de laagste waarde sinds april 2022, toen de roebel fors wegzakte in de eerste maanden na de Russische invasie van Oekraïne.
Conflicten in het Midden-Oosten zorgen vaak voor hogere olieprijzen en daar profiteert Rusland als belangrijke olieproducent normaal gesproken van. Maandag stegen olieprijzen in reactie op de militaire escalatie van het conflict tussen Israël en de Hamas-beweging, maar dit keer profiteerde de roebel niet.
Internationale beleggers kiezen liever voor de zekerheid van de dollar. De dollarindex – die de prestaties van de Amerikaanse munt meet ten opzichte van een mandje van andere valuta – zat maandag flink in de lift.
De Israëlische shekel daalde juist naar het laagste punt in zeven jaar ten opzichte van de dollar, wat ervoor zorgde dat de Bank of Israel interventies aankondigde om de eigen munt te ondersteunen.
Russische roebel onder druk
De Russische roebel is al het hele jaar aan het dalen: de munt is, ten opzichte van de dollar, met meer dan 35 procent gedaald sinds januari. Die daling wordt grotendeels veroorzaakt door druk op de Russische economie. Het land genereert door westerse sancties minder energie-inkomsten en er is sprake van kapitaalvlucht.
President Vladimir Poetin spreekt echter tegen dat de Russische economie er slecht voorstaat. Eerder zei hij dat er geen "absoluut onoverkomelijke" problemen waren voor Rusland. Tijdens een bijeenkomst in september met verkondigde hij dat de economische situatie in Rusland "over het algemeen stabiel en evenwichtig" was, zo meldde persbureau Interfax.
Westerse economen hebben daar grote twijfels over. Volgens het Europese kredietbeoordelingsbureau Scope Ratings kan de Russische economie dit jaar met bijna een vol procent krimpen als gevolg van de hoge inflatie.
Rusland loopt ook het risico dat de reguliere economie grote schade oploopt door een gebrek aan investeringen, omdat alle inspanningen op defensie-uitgaven voor de oorlog in Oekraïne zijn gericht, zo schreef de Finse Centrale Bank eerder dit jaar.